Jump to content



vBus A6C RC3.1


  • Locked Topic This topic is locked
91 replies to this topic

#21
ReVir23

ReVir23
  • Użytkownicy
  • 106 Posts:
4
Świetnie to wykonałeś ik280!

AdBot

  • Elita
  • Posts: ∞

#22
vbusiarz

vbusiarz
  • Użytkownicy
  • 265 Posts:
5
Sebek, myśl co piszesz. Da się.

#23
Pendolino

Pendolino
  • Użytkownicy
  • 25 Posts:
1
Tylko jak?

#24
Butelka

Butelka

    [PL] [EN] [ES]

  • Moderatorzy
  • 2830 Posts:
190
Właśnie Vbusiarz... Jak wpisać samą literę jako linię? :) Bo sam jestem ciekaw.

#25
mrozard

mrozard
  • Użytkownicy
  • 14 Posts:
0
W .srg wpisujesz np. #A, w sterowniku to samo i działa.

#26
Sebek821

Sebek821
  • Użytkownicy
  • 196 Posts:
9

View Postvbusiarz, on 07 December 2010 - 20:04, said:

Sebek, myśl co piszesz. Da się.
Yyy... Nie da?! To czemu ja nie moge ustawić lini E... Kolega Butelka też próbował i mówi że też mu nie działa nic takiego! <_<

View Postmrozard, on 07 December 2010 - 20:11, said:

W .srg wpisujesz np. #A, w sterowniku to samo i działa.
A czy te # się przypadkiem nie pojawi? :boredom:

#27
Butelka

Butelka

    [PL] [EN] [ES]

  • Moderatorzy
  • 2830 Posts:
190
Ale bajer... to działa! :D

#28
PeralxVooly

PeralxVooly
  • Użytkownicy
  • 2 Posts:
0
Znalazłem parę błędów w wersji A6C RC3

  - Jak włączy się kamerę(klawiszem F8)i Jak się prowadzi autobus i zmienia się pozycje kamery myszką, to zacina leciutko, grę przez chwile robi tyle, razy jak zrobię tą operacje.
  - Tak gram se parę tygodni i mnie i wciągnęło jak grałem nie, było w ogóle żadnej Kolizji między Budynkami,Przystankami...
  - Dla autobusów prędkość cztery tysiące ileś tam rpm to za mocna wyrzuca się w zakręt. Jak mogło stworzyć Ustawieniach kontrole Jazdy,siłę zakrętów, wspomaganie,ustalenie największej prędkości i zrobić jakieś Stacje Paliwowe.  
  - Ludzie na przystanku są na siebie narzuceni po prostu razem położone.
  - Na prawienie tych usterek lądowania Modeli do mapy i mapy do modeli.

// Mam Problemy pisownią mam dysleksje ciężko mi jest.

PeralxVooly

#29
max5c

max5c
  • Użytkownicy
  • 11 Posts:
0
// co do wpisywania litery do sterownika:

Oj ludzie czytać nie umiecie.

Np. przy 101BIS wpisujesz : 101 później klikasz "2" i strzałkami w górę albo w dół (na sterowniku) wybierasz litekrę. Tak samo z I i S. też klikasz odpowiedną cyfrę i strzałkami wybierasz literkę.


2. A czy ktoś dał by radę łatkę zrobić do RC3.1 ? Poprzednio miałem RC 2.2 i pobrałem łatkę na ATI. Nie dość, że się nie ścinało, to jeszcze wszystko pięknie działało i FPS średnio 10-15. (tylko przy autobusach do 3MB większe nie ma nawet szans żeby wyświetlacz włączyć). A teraz nie da się ruszyć tak zacina ale przy innych mapkach niż standardowa. mam śr. 4-5 FPS teraz na RC 3.1


Proszę o pomoc.

Max

This post has been edited by max5c: 07 December 2010 - 20:55


#30
danio

danio
  • Użytkownicy
  • 29 Posts:
1
Proponuję najnowsze możliwe sterowniki do karty graficznej .
Mi pomogło . Na mapach na których miałem 20-40 , mam nawet w granicach 100 FPS :) albo i więcej .

#31
ik280

ik280
  • Developerzy
  • 30 Posts:
34
Zrobiłem małą poprawkę, wrzuciłem do downloadu instalator. Poprawiłem błąd z pierwszą cyfrą w sterowniku, dodałem "-" pod 1, dźwięk blokady kasowników (autorem jest Robert_529), obroty wyświetlacza, przy wyborze linii wpisywana jest aktualnie wybrana linia.

Poprawka dla osób z zainstalowanym VBusem: Pobierz



#32
Butelka

Butelka

    [PL] [EN] [ES]

  • Moderatorzy
  • 2830 Posts:
190
@PeralxVooly - Jak już mówiłem, błędy i propozycje większe niż jakaś literówka zgłaszamy w trackerze.
@max5c - z problemami zapraszam do działu Pomoc.
A co do wpisywania litery to spróbuj bez niczego wpisać literę na początku linii ;)

EDIT: IK280 - jesteś wielki. :D Dzięki za przechylane wyświetlacze.

Paczka z łatką wrzucona na mirror - Przeklej.pl ;) http://www.przeklej....ar-0024g95267tb

#33
nemeza

nemeza
  • Użytkownicy
  • 65 Posts:
33
Could it be, that the one line capable displays try to display the first row of the texts in two line? (Problem: side & front display: text in 2 rows. (16 px hight) inside (only for next stops) display for texts in one line (8px high display)) this second one not try, but throw the 2-line-text..

Sorry for English, I thought it is better not to add google-translated Polish here.. ;)
-
Anyway really good work, many thanks!

#34
Zoliikp

Zoliikp
  • Użytkownicy
  • 2 Posts:
0
Mała pomoc:
Maczno LN 101
Posted Image
Posted Image

#35
Andri

Andri
  • Użytkownicy
  • 8 Posts:
0
No i znowu mam problem bo kiedy jestem w Mącznie innym autobusem niż tym który był już z programem nic nie pojawia się na wyświetlaczu. A jeżeli jestem na innej linii, kiedy wpisuję numer  trasy, klikam potwierdzenie ale ono nie reaguje. W Mącznie, MAN-em jest ok piszę i proszę  :blush:  i z góry dzięki :blush: .

#36
Butelka

Butelka

    [PL] [EN] [ES]

  • Moderatorzy
  • 2830 Posts:
190
Mapy tworzone pod wersję A6C RC3 i wcześniejsze nie będą w pełni funkcjonalne w A6C RC3.1, tj. można jeździć, pasażerów przewozić itd., ale wyświetlacze działać nie będą - trzeba dorobić parę rzeczy. Więcej w Dokumentacji w folderze głównym najnowszego VBusa.

#37
Misiek5

Misiek5
  • Użytkownicy
  • 35 Posts:
3
Jeżeli ktoś będzie chciał to mogę pomóc. Ale nie na PW. Od tego jest forum.

#38
Misiek5

Misiek5
  • Użytkownicy
  • 35 Posts:
3
Ja pisałem jeszcze jak był post powyżej.
Proszę o utworzenie i przeniesienie posta do Najczęściej zadawane pytania. (Przyda się jeszcze na pewno).
Aby nowy sterownik działał musisz utworzyć plik .srg.
Przykład:
26
201,4,Plac Młynarza
201,4,Zajezdnia
101bis,4,Plac Młynarza
101bis,4,Zajezdnia
101,3,Rynek Piekarza,przez os.Jagiełły
101,3,Kotwicza,przez os.Jagiełły
103,2,Zajezdnia,Forteczna
103,4,os.Leśna
104,4,os.J.Sobieskiego
104,4,Czajcza
104,4,Dworzec PKS
108,4,Rynek Piekarza
108,4,Plac Młynarza
109,2,Zajezdnia,Forteczna
109,3,Dworzec PKP,przez os.Jagiełły
507,4,Szpitalna
507,4,Jezioro Karnin
CM,4,Kotwicza
CM,4,Cmentarna
N01,2,Zajezdnia,Forteczna
N01,4,Olimpijska
N02,2,Zajezdnia,Forteczna
N02,4,os.Leśna
9999,4,Zjazd do zajezdni
9999,4,Awaria
9999,4,Przejazd Techniczny
Jeżeli chodzi ci o wyświetlanie w autobusie to musisz:
W descu tekstury zamiast WP, WJ itd. musi być DB i wpisz przed lokalizacją tablic 1 i przecinek. (Jeżeli masz przegubowca to dwie ostatnie linijki zamiast tej 1 to musisz wpisać 2).
Potem stwórz plik Displays.txt i wpisz wymiary tablic (masz w wysw.bus [otwiera się notatnikiem],wymiary trzeba oddzielić przecinkiem)! Potem jeżeli jest to sterownik wewnętrzny wpisz (za wymiarami, po przecinku):wew. Jeżeli sterownik jest zewnętrzny wpisz:dor. Jeżeli jest to dykta wpisz: 0 (zero). Aha, zapomniałem dodać, że na początku Displays.txt musisz wpisać: jeżeli wyświetlacz mozaikowy to RG. Jeżeli diodowy: PIX. Jeżeli dykta: std. Potem wpisz cyfrę (w nowej linii)1,2,3 lub 4. Którą cyfrę postawić? Jeżeli autobus ma 2 tablice to 2. Jeżeli 3 to 3. Lub 4 to 4. A jak sprawdzić ile autobus ma wyświetlaczy? Wejdź w desc.ts1 i sprawdź ile jest linijek DB.
Przykład Displays.txt:
RG
3
112,16,dor,0
84,16,dor,0
21,12,dor,2
A teraz tłumacze plik .srg. Na początek trzeba zostawić 1 linie wolną. A potem cyferki oznaczają:
101BIS nr.linii. 4 oznacza ilość linii (4 to jedna linia chodzi oczywiście na tablicy) a te napisy oznaczają kierunki. I w tą linie co zostawiliśmy wolną wpisujemy liczbę/cyfrę w zależności od tego ile mamy kierunków. W tym przykładzie powyżej czyli plik .srg mamy 26 kierunków. wpisujemy 26. Pytania i uwagi kierować tu. Trzeba wpisać również znacznik SRG w pliku .ms1 i lokalizacje pliku .srg (w " "). Nie zaśmiecamy tematu!

// Wątek w FAQ możesz utworzyć sam.

This post has been edited by Misiek5: 09 December 2010 - 19:33


#39
sedes_85

sedes_85
  • Użytkownicy
  • 2 Posts:
0
Co ciekawe po wpisaniu linii w .srg np. "6-#" wychodzi 6->

#40
Lukasz2012

Lukasz2012
  • Użytkownicy
  • 59 Posts:
0
Mam pytanie dotyczące tego nowego sterownika tablic.
W pliku .srg stworzyłem sobie 20 lini i wszystko działało dobrze, ale gdy zrobiłem sobie juz ponad 20 lini vbus się włączył ale sterownik wogóle nie reagował na polecenia. Da się coś zrobić? Czytałem że nie ma żadnych ograniczeń.