Jump to content



vBus A6C RC3.1


  • Locked Topic This topic is locked
91 replies to this topic

#1
ik280

ik280
  • Developerzy
  • 30 Posts:
34
Nie zakładam już nowego tematu, skończyłem wreszcie wersję RC3.1. Przez brak czasu (studia) jest to moja ostatnia aktualizacja, wszystkie ewentualne błędy w nowej wersji postaram się poprawić. Autobusy i mapy ze starszych wersji nie są w pełni kompatybilne z RC3.1.

Lista zmian:
-zrobiłem wyświetlacze prawie od nowa, nie ma ograniczenia w ilości, można wybrać czcionkę i teksturę, rozmiary czcionek są dobierane automatycznie. Dla zachowania kompatybilności dodatków ze starszymi wersjami, wysw.bus zastąpiłem plikiem Displays.txt. Do pliku desc dodałem znacznik DB zastępujący znaczniki WP,WJ,WD,WT. Wrzuciłem do instalki czcionki R&G i Pixel, które były na forum. Dodałem do MANa przykładowy wyświetlacz wewnętrzny. Więcej w dokumentacji. Zmieniłem przy okazji nazwy plików z teksturą dla wyświetlaczy w Tab/Elementy, zgaszone mają nazwę xxxOff, włączone xxxON.
-nowy sterownik wyświetlaczy, wszystkie operacje wykonuje się myszką. Włącza się czerwonym, przyciskiem L ustawia się linię i wariant, liczby wpisuje się przez klikanie odpowiednich przycisków, litery można uzyskać za pomocą strzałek, akceptuje się Enterem. Warianty numerowane są od 1. Jeżeli chcemy zmienić tylko wariant, pole do wpisania linii zostawiamy puste. Klawisz P pokazuje rozkład, strzałkami można go przesuwać. Przycisk C usuwa litery i powoduje powrót do głównego ekranu, na głównym ekranie służy do wyłączania wyświetlaczy. Prawa kontrolka oznacza strefę przystankową, lewa to blokada kasowników. "Blokadę" można włączyć przyciskiem K na głównym ekranie. Przyciski L i P działają tylko na głównym ekranie. Pomysłodawcą i autorem tekstur jest mziuuu.
-linie nie są już zapisywane w pliku .ms1, ale w pliku .srg, dzięki czemu nie ma ograniczenia w ilości linii i kierunków. Linia o numerze 9999 jest linią specjalną, na wyświetlaczach pojawi się tylko kierunek. Ścieżkę do pliku podaje się w znaczniku SRG. Opis pliku .srg znajduje się w dokumentacji. Numery linii mogą składać się tylko z tych znaków, które można wpisać na sterowniku.
-dodałem nowe sygnalizatory, dodaje się je znacznikiem SM, w znaczniku podaje się ilość stanów (rodzaje świateł) i czas ich trwania, odpowiadają im obiekty st_x_y w pliku z modelem, więcej w dokumentacji. Za pomocą tego znacznika można też zrobić szlabany, bramy, itp.
-wskazówki nie są już ustawiane w pliku z pulpitem, dodaje się je do desc.bs1 za pomocą znacznika PW, więcej informacji w dokumentacji.
-poprawki: migające światło jest widoczne przez szyby, można już wyłączyć nawigację, obroty po wciśnięciu gazu nie zwiekszają się o 100, nie można włączyć silnika na biegu bez sprzęgła, ostatnio używana tekstura jest już odczytywana z configa.

Plik wysw.bus, znaczniki WP, WJ, WD, WT, stare wskazówki i linie w .ms1 nie są już obsługiwane przez VBusa.

Link do pobrania: Pobierz
Link do źródeł: Pobierz

Jako bonus zamieszczam Autosana z nowymi wskazówkami i mapę z przykładowym sygnalizatorem (znajduje się przy wyjeździe z zajezdni).
Autosan: Pobierz
Mapa: Pobierz

Posted Image

AdBot

  • Elita
  • Posts: ∞

#2
Robert_529

Robert_529
  • Użytkownicy
  • 4 Posts:
2
Witam, rewelacja! Chyba tak można określić nową wersję vBusa. Mam jednak pytanie natury technicznej, czy wyeliminowany został błąd z cofającym się zegarem o północy? I czy ewentualnie byłbyś w stanie go wyeliminować przy okazji naprawiania napotykanych błędów? Pozdrawiam i gratuluję.

#3
ik280

ik280
  • Developerzy
  • 30 Posts:
34
Nie naprawiłem błędu z czasem, prawdopodobnie system pomiaru czasu trzebaby zrobić od nowa.

EDIT: 
Jeśli masz na myśli wyświetlacze, to można zrobić napis w dwóch liniach, wystarczy zmienić parametry w pliku .srg. 

#4
Guest_aox_*

Guest_aox_*
  • Goście
No i doczekałem się. Gratuluję kolejnej świetnej roboty!

#5
Zari

Zari
  • Użytkownicy
  • 1 Posts:
0
Czemu jako numer linii nie można ustawić np Z-3 gdyż na pierwszym miejscu nie da się wybrać litery i nie da się wybrać -

#6
Robert_529

Robert_529
  • Użytkownicy
  • 4 Posts:
2
IK280, jeszcze mam taki wniosek, czy nie dałoby się jednak jakoś rozdzielić numeru linii od kodu linii (tak jak ma to miejsce w R&G). Bo programowanie linii alfabetycznych jest dość uciążliwe. Moglibyśmy bazować na rozwiązaniu podobnym do pierwszych wersji R&G. Czyli osobny kod linii, oraz osobny sposób jej eksponowania.
0001/01,A,Plac/Kopernika
dałoby mniej-więcej taki efekt. Wiem, może marudzę. Ale zajmuję się programowaniem tablic kierunkowych w autobusach i mam trochę opanowane te programy i wiem, że tak byłoby bardziej funkcjonalnie.

#7
Kozioł

Kozioł
  • Redakcja
  • 614 Posts:
58
Kolejna rewolucyjna zmiana, można zmieniać trasę nie wychodząc z programu, po prostu rewelacja :D
Pomogłem, chcesz podziękować, wciśnij "Lubię to" przy poście który okazał się być pomocny.

#8
mrozard

mrozard
  • Użytkownicy
  • 14 Posts:
0
Da się pisać litery na pierwszym miejscu. Ale myślników w ogóle się nie da.

#9
Butelka

Butelka

    [PL] [EN] [ES]

  • Moderatorzy
  • 2830 Posts:
190
Kurczę, świetna robota! :) VBus zaczyna iść ku elastyczności dodatków :)

Tylko jedno pytanie: dlaczego w folderze MANa Lion's City by Gocek jest jakieś readme by ConeBone?
EDIT: I drugie pytanie, dlaczego zniknął obrót wyświetlacza na osi X? nie można przez to zrobić tablicy pochylonej w przód wozu, jak w Mercedesie O407.

#10
ik280

ik280
  • Developerzy
  • 30 Posts:
34

View PostZari, on 06 December 2010 - 15:10, said:

Czemu jako numer linii nie można ustawić np Z-3 gdyż na pierwszym miejscu nie da się wybrać litery i nie da się wybrać -
Z tą literą to mój błąd, o myślniku nie pomyślałem.


View PostButelka, on 06 December 2010 - 17:38, said:

(...) Tylko jedno pytanie: dlaczego w folderze MANa Lion's City by Gocek jest jakieś readme by ConeBone?
EDIT: I drugie pytanie, dlaczego zniknął obrót wyświetlacza na osi X? nie można przez to zrobić tablicy pochylonej w przód wozu, jak w Mercedesie O407.

O ile dobrze pamietam, to ten readme jest tam od początku. Obrotów nie zrobiłem, bo raczej się z nich nie korzystało, ale jak trzeba to przywrócę.

#11
Butelka

Butelka

    [PL] [EN] [ES]

  • Moderatorzy
  • 2830 Posts:
190
Przyda się szczególnie do pochylonych przednich tablic i niestandardowych wewnętrznych wyświetlaczy. Proponuję przywrócić, chyba że to sporo roboty, to można odstawić na kiedyś ;)

#12
Domasq12

Domasq12
  • Użytkownicy
  • 79 Posts:
5
Ja mam pytanie dotyczące blokady kasowników - co ona nam daje?

#13
Robert_529

Robert_529
  • Użytkownicy
  • 4 Posts:
2
Ja sugeruję, by do folderu Sounds dać bk.mp3 z nagranym dźwiękiem, który uruchamiałby się po załączeniu blokady. Mam ten dźwięk w idealnej jakości. Jakby Cię to interesowało, ik280 to na gg Ci mogę podesłać go.


// Propozycje i błędy większe niż jakaś literówka proszę zgłaszać w Trackerze. Dziękuję. ~Butelka

#14
Mateusz

Mateusz

    Administrator

  • Administratorzy
  • 611 Posts:
165
Posted Image

#15
vbusiarz

vbusiarz
  • Użytkownicy
  • 265 Posts:
5
Zrób jeszcze małą poprawkę na świecące elementy pulpitu (czyli wciśnięte przyciski, kontrolki itp) by zapalały się w nocy normalnym światłem, bo jak na razie są niewidoczne. Lubię jeździć o zachodzie słońca, a czasem nic nie widzę na pulpicie, bo się ni kija nie świeci. Poza tym supermegazarąbiście. :) Masz u mnie kratę piwa. :D

#16
katol888

katol888
  • Użytkownicy
  • 4 Posts:
0
Witam mam takie pytanie. Czy autobusy z wersji A6C RC3 działają bez problemu na tej nowej wersji ? i czy te zmiany w nowej wersji wpływają ostro na fps'y na starszych komputerach ?

#17
Butelka

Butelka

    [PL] [EN] [ES]

  • Moderatorzy
  • 2830 Posts:
190
W nowej wersji trzeba dodać kilka rzeczy do autobusu, żeby działał. Szczegóły w poście ik280 oraz w Dokumentacja.html.
Co do FPS - u mnie zmian nie ma.

#18
max5c

max5c
  • Użytkownicy
  • 11 Posts:
0
Synu, niech bóg ci to wynagrodzi....


Dzięki, i życzę powodzenia na studiach. Mam nadzieję że jeszcze kiedyś ujrzymy nowsze wersje.



Pozdrawiam

#19
Pendolino

Pendolino
  • Użytkownicy
  • 25 Posts:
1
Czy da się ustawić na tym sterowniku linię np. T, N, czy P?

#20
Sebek821

Sebek821
  • Użytkownicy
  • 196 Posts:
9

View PostPendolino, on 07 December 2010 - 19:35, said:

Czy da się ustawić na tym sterowniku linię np. T, N, czy P?

A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K,L,M,N,O,P,Q,R,S,T,U,W,X,Y,Z
Niestety nie da się <_<