Jump to content



VBus A6E


  • Please log in to reply
68 replies to this topic

#1
ik280

ik280
  • Developerzy
  • 30 Posts:
34

*
POPULAR

Dawno nie było żadnej nowej wersji, więc czas nadrobić zaległości :)

Lista zmian:
-więcej opcji w ustawieniach joysticka (obsługa wielu osi i POV)
-dodanie kierowcy do autobusu (znacznik DP) i możliwość wyboru modelu w ustawieniach
-możliwość zmiany skyboxa w opcjach
-plamy światła nie są widoczne w dzień
-nowe opcje mipmappingu - tylko autobus (czyli to, co było w poprzedniej wersji) i autobus + mapa (wygląda lepiej, ale może spowolnić wczytywanie VBusa)
-dźwięk przestrzenny (dźwięki wav muszą być mono!)
-możliwość zrobienia lepszych dźwięków silnika oraz dźwięków zależnych od prędkości (np. oś)
-możliwość wstawienia dźwięków na mapie i do innych pojazdów
-odtwarzacz muzyczny obsługuje formaty mp3 i wma
-możliwość regulacji głośności
-pozmieniałem też domyślne opcje, autobusy (Solarisy Gocka), mapę (Lipawa) i skyboxy (by Karolus)

Link do pobrania: http://forum.virtual.../file/1131-a6e/


-- Dodane przez Mateusza:
Prezentacja silniku dźwiękowego, stworzona przez Butelkę:



AdBot

  • Elita
  • Posts: ∞

#2
M@n!eK

M@n!eK
  • Użytkownicy
  • 140 Posts:
33
No i elegancko :)

Mi to brakuje takiej rzeczy jak możliwość ustawienia korzystania z 2 kierownic, np. na jednej sterowanie, na drugiej gaz/hamulec.

Pozdrawiam.

Posted Image


#3
Karolus

Karolus
  • Użytkownicy
  • 147 Posts:
46
Super, że jest nowa wersja :). Ja mam tylko pytanie odnośnie tego: "-możliwość zrobienia lepszych dźwięków silnika oraz dźwięków zależnych od prędkości (np. oś)". Jak to zrobić? Może jakiś tutorial?

#4
Mateusz

Mateusz

    Administrator

  • Administratorzy
  • 611 Posts:
165
Wszystko jest zapewne w pliku Dokumentacja.html w katalogu z vBusem :)


A ja mam pytanie - jak jest z kompatybilnością dodatków z poprzedniej wersji?

#5
ik280

ik280
  • Developerzy
  • 30 Posts:
34

View PostKarolus, on 29 September 2012 - 10:00, said:

Super, że jest nowa wersja . Ja mam tylko pytanie odnośnie tego: "-możliwość zrobienia lepszych dźwięków silnika oraz dźwięków zależnych od prędkości (np. oś)". Jak to zrobić? Może jakiś tutorial?

Jako przykład mogę podać wpisy z Sounds.cfg, na których to testowałem (dźwięki pożyczone z OMSI):
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UH@575.wav, -1, 575, 758
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UH@758.wav, 575, 758, 1385
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UH@1385.wav, 758, 1385, 1939
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UH@1939.wav, 1385, 1939, 2230
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UH@2230.wav, 1939, 2230, -1

EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UHx@575.wav, 300, 575, 722
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UHx@722.wav, 575, 722, 1214
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UHx@1214.wav, 722, 1214, 1653
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UHx@1653.wav, 1214, 1653, 2296
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UHx@2296.wav, 1653, 2296, -1

EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UH@1292_Last.wav, 400, 1280, -1
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UHx@1280_Last.wav, 400, 1280, -1
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UHx@1280_bass.wav, 600, 1300, 2650

AX 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_Axle_schub_283.wav, 8.5, 48, -1
AX 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_Axle_leer_277.wav, 0, 47, -1
AX 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_Axle_last_171.wav, 8.5, 28.9, 41.8
AX 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_Axle_last_246.wav, 27.2, 41.8, 53.7
AX 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_Axle_last_316.wav, 41.8, 53.7, -1
Reszta jest opisana w dokumentacji.

View PostMateusz, on 29 September 2012 - 10:01, said:

A ja mam pytanie - jak jest z kompatybilnością dodatków z poprzedniej wersji?

W starszych modelach nie będą działały dźwięki.

#6
pasta

pasta
  • Użytkownicy
  • 36 Posts:
3
Pytanie- jak przystosować stare modele do nowej wersji jeśli chodzi o dźwięki?

A po za tym- super się zapowiada,ściągne później bo ponieważ gdyż jestem na mobilnym.

Bardzo dobrze że coś się dzieje!

Wersja jak się domyślam śmiga na Radeonach?

Tak powininnaś kochać żelazo,
Wtedy ono się złamie,
Wygnie się dla Ciebie,

#7
Butelka

Butelka

    [PL] [EN] [ES]

  • Moderatorzy
  • 2825 Posts:
189
Jak sobie tak przetestowałem te wpisy (oczywiście konwertując pliki dźwiękowe na mono) to efekt rozłożył mnie na czynniki pierwsze. Genialna robota! :)

#8
Giepson

Giepson
  • Moderatorzy
  • 775 Posts:
101
Możesz mi podesłać efekt prac Butelka? Jestem ciekawy jak to wygląda :) Z góry dzięki.

Płyta główna: Asus Maximus II Formula P45
Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 3.00 GHz Socket T (LGA775)
Pamięć: 2x2GB OCZ GOLD 800 MHz CL5-5-5 DDR2
Karta graficzna:
ASUS GTX 560 Ti DirectCU II 1 GB
Dysk twardy: Samsung SpinPoint F1 1 TB (SATA II, 32MB cache, NCQ)
Zasilacz: Corsair CMPSU-750TXEU - 750W
Obudowa: Antec Gamer Nine Hundred Case

#9
Karolus

Karolus
  • Użytkownicy
  • 147 Posts:
46

View Postik280, on 29 September 2012 - 10:32, said:

Jako przykład mogę podać wpisy z Sounds.cfg, na których to testowałem (dźwięki pożyczone z OMSI):
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UH@575.wav, -1, 575, 758
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UH@758.wav, 575, 758, 1385
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UH@1385.wav, 758, 1385, 1939
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UH@1939.wav, 1385, 1939, 2230
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UH@2230.wav, 1939, 2230, -1

EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UHx@575.wav, 300, 575, 722
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UHx@722.wav, 575, 722, 1214
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UHx@1214.wav, 722, 1214, 1653
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UHx@1653.wav, 1214, 1653, 2296
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UHx@2296.wav, 1653, 2296, -1

EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UH@1292_Last.wav, 400, 1280, -1
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UHx@1280_Last.wav, 400, 1280, -1
EN 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_2566UHx@1280_bass.wav, 600, 1300, 2650

AX 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_Axle_schub_283.wav, 8.5, 48, -1
AX 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_Axle_leer_277.wav, 0, 47, -1
AX 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_Axle_last_171.wav, 8.5, 28.9, 41.8
AX 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_Axle_last_246.wav, 27.2, 41.8, 53.7
AX 1, 0, -3.14, 1.1078, 10, SD202\D_Axle_last_316.wav, 41.8, 53.7, -1
Reszta jest opisana w dokumentacji.



W starszych modelach nie będą działały dźwięki.

O to mi chodziło. Dźwięki są genialne aczkolwiek moim zdaniem troszkę pomieszałeś dźwięki z zewnątrz i środka. Ja zrezygnowałem ze wszystkich dźwięków z x w środku (zewnętrzne) i pozostawiłem tylko te ze środka. Efekt moim zdaniem jest jeszcze lepszy, ale kto co woli ;). W każdym razie super robota.

#10
pasta

pasta
  • Użytkownicy
  • 36 Posts:
3
Można by wypuścić jakiegoś moda żeby na Radeonach śmigało? Bo u mnie max FPS to jest- 0.19 FPS...
Tak powininnaś kochać żelazo,
Wtedy ono się złamie,
Wygnie się dla Ciebie,

#11
mmiki26

mmiki26
  • Twórcy dodatków
  • 238 Posts:
105
Moja mapa jest domyślną mapą w vb. B) :blush: Przed rozpoczęciem zabawy w tworzenie map nigdy bym o tym nie śnił. :)

#12
Butelka

Butelka

    [PL] [EN] [ES]

  • Moderatorzy
  • 2825 Posts:
189
Z dedykacją dla Giepsona ;P



#13
epoka9.24

epoka9.24
  • Użytkownicy
  • 29 Posts:
1
Prawdziwa rewolucja dźwiękowa. Fantastycznie, teraz tylko muszę nagrać dźwięki do Ikarusa.
Czy trzeba dać do descu jakiś znacznik żeby dźwięki działały?
Posted Image

#14
vbusiarz

vbusiarz
  • Użytkownicy
  • 265 Posts:
5
No to teraz dodaj jeszcze dźwięk dla skrzyni biegów (plus dźwięki zmiany dla poszczególnych biegów - przykładem niech będzie ZF 5 HP 500) i będzie super :)
Mam wrażenie, że VBus stopniowo odżywa. Oby tak dalej!

#15
gabusia450

gabusia450
  • Użytkownicy
  • 9 Posts:
1
A ja mam pytanie dlaczego po dodaniu nowego modelu autobusu nie ma dźwięku i wyświetlaczy ( chdx we wszystkich wersjach starszych vbusa są ?) ????

#16
Giepson

Giepson
  • Moderatorzy
  • 775 Posts:
101
Jak ty jeździsz! :D Nie no żartuję. Dzięki za prezentację :)

## Wiem, jestem nieumiejętnym kierowaczem Solarisa. :P \ Butelka

Płyta główna: Asus Maximus II Formula P45
Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 3.00 GHz Socket T (LGA775)
Pamięć: 2x2GB OCZ GOLD 800 MHz CL5-5-5 DDR2
Karta graficzna:
ASUS GTX 560 Ti DirectCU II 1 GB
Dysk twardy: Samsung SpinPoint F1 1 TB (SATA II, 32MB cache, NCQ)
Zasilacz: Corsair CMPSU-750TXEU - 750W
Obudowa: Antec Gamer Nine Hundred Case

#17
Olbi

Olbi
  • Użytkownicy
  • 6 Posts:
1
Sporo ciekawych zmian, aczkolwiek na początku miałem problem z ogarnięciem pulpitu rozkładu jazdy :) Puszczam newsa o nowej wersji:
http://osworld.pl/virtualbus-a6e/

#18
pasta

pasta
  • Użytkownicy
  • 36 Posts:
3
Dobra,wszystko ładnie pięknie ale czy może ktoś mnie poinformować czy są/będą prace nad przzekładką na Radeona? Bardzo mi zależy gdyż iż ponieważ w końcu pogram na kierze,te stare wersje miały problem,a na tej powinno zadziałać. Więc-będzie przekładka na Radka? :)
Tak powininnaś kochać żelazo,
Wtedy ono się złamie,
Wygnie się dla Ciebie,

#19
Karolus

Karolus
  • Użytkownicy
  • 147 Posts:
46
Mam pewien pomysł. Otóż brakuje mi podglądowych obrazków w oknie vbusa. Działało by to w ten sposób że screena wrzucało by się do folderu z modelem, teksturą itd a vbus by je czytał. Możliwość zmiany skyboxa z kolei można potraktować jako pogodę i dodać ja do głównego menu. Wszystko dokładnie pokazałem na screenie. Co o tym uważacie?

// Wszystko ładnie, pięknie ale nie zapominaj Karolusie, że od takich spraw jest tracker ;) ~ Giepson

Attached File(s)

  • Attached File  1.png   176.06K   492 Number of downloads


#20
Kansior

Kansior
  • Użytkownicy
  • 16 Posts:
1
Gratuluję, a tak w ogóle kto by się spodziewał nowej wersji.