VirtualBus forum: Nowe oblicze Virtual Bus - VirtualBus forum

Jump to content

• (4 Pages)
  • +
  • « First
  • 2
  • 3
  • 4
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Nowe oblicze Virtual Bus

Posted 10 July 2010 - 23:15 (#61) User is offline   Kych0 

• Group: Użytkownicy
  • Lokalizacja Ruda Śląska

W pierwszej kolejności chce zainportować bryłe modelu jako obiekt wolno stojący i zobaczyć jak to wygląda. Zrobie tak jak napisałeś i zobaczymy co z tego wyjdzie :) troche poczytałem na forum co moze byc przyczyna tego :)
Posted Image
0

Posted 23 July 2010 - 16:07 (#62) User is offline   PKS 

Panowie, przez kilka ostatnich dni bawiłem się UDK tylko i wyłącznie pod kątem pojazdów i doszedłem do nieprzyjemnych wniosków.

Jednym z priorytetów dla twórców vBusa powinno być wdrożenie systemu łatwej obsługi dodatków. Obecnie modele są w formacie .3ds, wspieranym przez większość programów 3D, w tym popularnego Blendera no i Anim8ora. Tworzenie ich nie jest zbyt problematyczne.

UDK narzuca twórcom dodatków swoje formaty.
I tak, aby otrzymać w UDK jeżdżący pojazd, należy:
1. Wykonany pierwotnie model wyeksportować do formatu .t3d lub .ase.
2. Później za pomocą narzędzia ActorX i 3dsMaxa uzyskać pliki .psa i .psk.
3. Pliki z pktu 2. dodać do Content Browsera, do tego dołączyć pliki z teksturami i materiałami.
4. Ustawić animacje, jeśli takie miałyby być.

Jak widać, mnóstwo roboty i konieczność instalacji narzędzi, których pełne wersje sporo kosztują (3dsMax).
Dokładając do tego czas poświęcony na okiełznanie UnrealScriptu i stworzenie własnych klas i funkcji, otrzymujemy rok albo i więcej...

Podsumowując, uważam, że mimo znakomitego silnika graficznego i fizycznego, mimo wielu ułatwiających życie bajerów typu: narzędzie do tworzenia AI, efektów cząsteczkowych, roślinności; nie powinniśmy wykorzystywać UDK do stworzenia nowego VirtualBusa. :(

No bo jeśli już po tych np. 2 latach udałoby się nam zrobić coś konkretnego, to wątpię, żeby jakikolwiek twórca dodatków chciałby tworzyć content do vBusa, jeśli miałoby to pochłonąć tyle czasu.

Z kolei czytałem source obecnego VirtualBusa i jest on strasznie pogmatwany, ciężko go zrozumieć ze względu na to, że dawni developerzy chyba nie przewidywali, że kiedyś ktoś inny będzie nad tym siedział i sporo nazw jest zupełnie nie do zrozumienia, nawet nazwy modułów nic nie mówią, np. uextras, uttr...

Uważam, że są 3 wyjścia, jeśli chcemy zobaczyć nowe oblicze VB:

1) Mimo wszystko podjąć prace nad obecnym kodem i spróbować coś z niego zrobić, ale czy jest to możliwe, nie wiem. Chyba tylko ik280 wie :)
2) Znaleźć jakiś inny gotowy engine, który byłby bardziej przyjazny dla pojazdów niż UDK.
3) Zacząć prace zupełnie od nowa, metodą tradycyjną, czyli poprzez pisanie kodu od nowa, przy wykorzystaniu gotowych bibliotek. Osobiście polecałbym tutaj C++, a nie Delphi, bo do C++ jest więcej bibliotek. No ale ta metoda ma poważną wadę -> jest czasochłonna, bo wszystko trzeba pisać od zera.

Co o tym sądzicie? Może ostatni z czynnych developerów VB się wypowie, bo chyba on ostatni broni Delphi i obecnego kodu :) Byliby chętni do pisania tego od zera? Ja od razu mówię, że nie mam zbyt dużo czasu. Zastanawiam się tylko, czy nie dałoby się przepisać obecnego kodu w C++ z wykorzystaniem biblioteki OpenGL. W końcu jest wiele rzeczy, które są dobrze zrobione i nie wymagają żadnego rozwoju czy poprawek, np. system wczytywania modeli, map...
0

Posted 23 July 2010 - 20:15 (#63) User is offline   MaciekC91 

• Group: Moderatorzy
  • Lokalizacja Swarzędz

Myślę, że gdybym ogarnął C++ (tak, prawko dalej robię :P), to mógłbym przy tym posiedzieć. No ale wiadomo, że dobrej gry samemu się nie napisze, więc teamwork to podstawa ;)
0

Posted 23 July 2010 - 20:48 (#64) User is offline   Butelka 

• Group: Redakcja
  • Gadu-Gadu 15591219
  • Lokalizacja Wrocław

Jak dla mnie połączyć sposoby 1) i 2) - dostawić do obecnego VBusa jakiś wydajny i darmowy engine, dostosować do niego odpowiednie procedury, i kombinować z kodem, przy konsultacji z dawniejszymi developerami, którzy będą być może pamiętali, od czego jest każda nazwa ;)
Dołączona grafika
Nie pomagam na GG/PW/E-maila. Od pomocy jest forum. Poczytaj działy Pomoc oraz Najczęściej zadawane pytania.
0

Posted 23 July 2010 - 21:53 (#65) User is offline   Kitar 

Po raz pierwszy się wypowiem, choć obserwuję od jakiegoś czasu ten projekt.

Znalazłem na sieci już w miarę rozbudowany symulator (o którym było już wspominane kiedyś) tyle że tramwaju - ATS.
Projekt się cały czas rozwija a ostatnio jeden z autorów (Edward) wypowiedział się na forum że w opracowywanej nowej wersji obiektów z fizyką będzie można wstawiać autobusy nawet z kilkoma przegubami. Może poprosić twórców ATS żeby dali możliwość jeżdżenia autobusami. W tamtym symulatorze jest jakiś ruch uliczny i są chodzący pasażerowie, a także sterowanie tramwajem jest dość złożone i podobno odpowiada rzeczywistemu. Poza samą fizyką ruchu tramwaje i autobusy jeżdżą w tym samym środowisku miejskim. Nie wiem czy moja propozycja ma sens, co o tym myślicie?
0

Posted 23 July 2010 - 22:39 (#66) User is offline   PKS 

Edward zajmuje się teraz tworzeniem zupełnie nowej wersji ATS'a. Na jakim jest etapie, tego nie wiem. Nie umieszcza na stronie żadnych dem. Tak się składa, że mój dobry znajomy pytał Edwarda właśnie o to, czy nie zechciałby w nowym ATSie wdrożyć obsługi autobusów. Powiedział, że ATS jest robiony od zera i główny nacisk kładzie się na transport szynowy. Nie wykluczył, że gdy skończy robić symulację tramwaju, popracuje nad autobusami. Nie wiemy, kiedy Edward skończy prace. Jako że jego kod jest zamknięty i robi to sam, pewnie nieprędko zobaczymy efekty.

Poza tym vBus to vBus, a ATS to ATS :) Choć Edwardowi nie można odmówić znakomitych umiejętności. No ale on jest fachowcem i od lat zajmuje się C++, OpenGL i SDL.
0

Posted 08 August 2010 - 17:35 (#67) User is offline   fr0zi 

• Lokalizacja Lublin

Ja osobiście bawiłem się jakiś czas temu dwoma silnikami graficznymi - Irrlicht i Ogre3D. Ten drugi ma naprawdę olbrzymie możliwości. Z gotowymi silnikami jednak jest problem - mało który ma zaimplementowaną fizykę pojazdów. Tym bardziej żaden z takich silników nie jest tworzony głównie z myślą o symulacjach samochodowych. Dlatego też zawsze trzeba taki silnik dostosować do swoich potrzeb, ale żeby to zrobić trzeba go najpierw dobrze poznać.

Ja już od jakiegoś czasu myślę o tym, żeby napisać swój symulator autobusu/PKSu i cały czas myślę nad tym jak to zrobić. Gotowe silniki graficzne są ogromnymi projektami i po zabawie z nimi stwierdziłem, że, przy mojej wiedzy, modyfikacja ich do potrzeb symulacji samochodowych to przedsięwzięcie ponad moje siły.
Poza tym sądzę, że dobrze by było przygotować odpowiednie struktury danych, które będzie wykorzystywać symulacja samochodowa (jak np. struktura opisująca model autobusu, struktura zawierająca dane mapy z informacjami potrzebnymi do symulacji autobusów). W gotowych silnikach to również wiąże się z modyfikacją kodu i wpleceniu weń potrzebnych funkcji i algorytmów. To również wymaga dobrej znajomości silnika i sporej wiedzy programistycznej.

Zwykle mówi się, że łatwiej (z pewnych względów) jest coś zrobić od początku niż dostosowywać coś już istniejącego (powiedzenie to potwierdzą np. budowlańcy ;) ). Fakt, że w przypadku gamedevu pisanie wszystkiego od nowa jest czasochłonne i na pewno nie da od razu oszałamiających efektów. Jednak da możliwość dostosowania wszystkiego do potrzeb symulatora.

Dlatego też osobiście taką drogę bym wybrał. W tym momencie jestem w na ostatnim etapie kończenia studiów (pisanie pracy mgr) i nie mam póki co za wiele czasu na programowanie, ale potem na pewno będę coś w tym kierunku próbował (traktując to jako naukę C++ i OpenGL). Jeśli ktoś inny podejmie się pisania nowego vBusa - także chętnie pomogę. Jakby coś - znam się trochę na C++, mam jakieś podstawy OpenGL i SDL. Znam też bibliotekę QT, która umożliwia pisanie przenośnych (linux, Windows) programów okienkowych.

Czekam na dalsze wieści i życzę powodzenia śmiałkom!:)
Dołączona grafika
0

Share this topic:

• (4 Pages)
  • +
  • « First
  • 2
  • 3
  • 4
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic