Tak. To bardzo dobry wybór.
Wymiana sprzętu Temat nie tylko na problemy jego twórcy ;-)
Posted 26 July 2010 - 18:33 (#21)

Płyta główna: Asus Maximus II Formula P45
Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 3.00 GHz Socket T (LGA775)
Pamięć: 2x2GB OCZ 800 MHz SLI Ready EPP CL5-4-4 DDR2
Karta graficzna: nVidia Gigabyte GeForce 9600 GT 512 MB
Dysk twardy: Samsung SpinPoint F1 1 TB (SATA II, 32MB cache, NCQ)
Zasilacz: Corsair CMPSU-750TXEU - 750W
Obudowa: Antec Gamer Nine Hundred Case
Posted 12 August 2010 - 18:03 (#22)
Z racji, że trochę moja sytuacja nawiązuje do tematu, postanowiłem to tu napisać.
Tak myślałem, że 2 lata po gwarancji Vobisowy komputerek zacznie dawać znać o swoim nienajlepszym pochodzeniu. Ostatnimi czasy praca dysku twardego w moim sprzęcie zaczęła powoli spadać. System ładuje się coraz wolniej, programy również. Transfer danych jest coraz wolniejszy. Dziś zaczęło mnie to na tyle irytować, że pobrałem CrystalDiskInfo i nim sprawdziłem dysk ExcelStor Technology 250GB. Co się okazuje:
uwaga.jpg (178.78K)
Number of downloads: 10
...jedna z wartości wskoczyła na poziom "uwaga". Czy jest to może znak, że za te parę miesięcy, być może krócej, dysk postanowi zrobić mi figiel i się rozwalić? Czy też może to anomalia albo błąd programu?
A jeśli doszłoby do wymiany dysku, jaki polecacie? Szukałbym dysku maksymalnie do 320 GB, nie potrzebuję większego, i o dużym transferze danych, także tych o małym rozmiarze.
Tak myślałem, że 2 lata po gwarancji Vobisowy komputerek zacznie dawać znać o swoim nienajlepszym pochodzeniu. Ostatnimi czasy praca dysku twardego w moim sprzęcie zaczęła powoli spadać. System ładuje się coraz wolniej, programy również. Transfer danych jest coraz wolniejszy. Dziś zaczęło mnie to na tyle irytować, że pobrałem CrystalDiskInfo i nim sprawdziłem dysk ExcelStor Technology 250GB. Co się okazuje:
uwaga.jpg (178.78K)
Number of downloads: 10
...jedna z wartości wskoczyła na poziom "uwaga". Czy jest to może znak, że za te parę miesięcy, być może krócej, dysk postanowi zrobić mi figiel i się rozwalić? Czy też może to anomalia albo błąd programu?
A jeśli doszłoby do wymiany dysku, jaki polecacie? Szukałbym dysku maksymalnie do 320 GB, nie potrzebuję większego, i o dużym transferze danych, także tych o małym rozmiarze.
Posted 12 August 2010 - 22:27 (#23)
Spadek transferu danych z dysku może być spowodowany dużą fragmentacją danych na nim się znajdujących lub fizyczne uszkodzenie sektorów dysku. Ta realokacja sektorów przedstawiona w programie może wskazywać na to drugie - zwykle jeśli jakieś sektory dysku zostaną uszkodzone, system przenosi z nich dane do innych, zdrowych sektorów. Ja najpierw sprawdziłbym dysk wraz z fizyczną powierzchnią jakimś programem do wykrywania i naprawiania błędów (chociażby Windowsowym chkdsk czy jak mu tam). Jeśli z dyskiem faktycznie jest coś nie tak, to taki program powinien coś wykryć. Jeśli okazałoby się, że to postępujące uszkodzenie powierzchni i mnożenie się badsectorów, to dysk raczej długo nie pociągnie i proponowałbym jak najszybciej wymienić go na nowy aby uniknąć utraty danych (przenoszenie do zdrowych sektorów nie zawsze wszystko uratuje).
Natomiast jeśli program do sprawdzania błędów nie wykryje nic nadzwyczajnego, to spróbowałbym zdefragmentować dysk. Ja robię to programem Diskeeper Lite bo jest szybki i efektywny. Ale jest wiele innych godnych wypróbowania.
Jeśli niestety przyszłaby konieczność wymiany dysku na nowy - ja miałem do czynienia najczęściej z dyskami firm Samsung, Seagate i Western Digital. Z żadnym z nich nie miałem problemu, spokojnie wytrzymywały kilka ładnych lat codziennego użytkowania
Kilka z nich leży jeszcze u mnie w szufladzie - nadal działają choć pojemnością już w dzisiejszych czasach nie grzeszą
Natomiast jeśli program do sprawdzania błędów nie wykryje nic nadzwyczajnego, to spróbowałbym zdefragmentować dysk. Ja robię to programem Diskeeper Lite bo jest szybki i efektywny. Ale jest wiele innych godnych wypróbowania.
Jeśli niestety przyszłaby konieczność wymiany dysku na nowy - ja miałem do czynienia najczęściej z dyskami firm Samsung, Seagate i Western Digital. Z żadnym z nich nie miałem problemu, spokojnie wytrzymywały kilka ładnych lat codziennego użytkowania
Posted 13 August 2010 - 15:44 (#24)
Szczerze Ci powiem, że dysk jest po prostu słaby. Poniżej wyciągnąłem kilka ciekawych informacji o moim dysku z HD Tune:
A... Właśnie przy defragmentacji wpadłem na to, że coś z tym dyskiem nie tak (44GB danych na 150GB partycji - defragmentacja: 3.5h!!!)
Stwierdziłem, że dysk wymienię. Tak jak wspominałem wcześniej zależy mi na szybkim transferze danych i mam do wyboru 3 modele:
- Western Digital
- Seagate
lub
- Samsung
Co polecicie?
HD Tune: ExcelStor Technology J92 Information Capacity : 232.9 GB (~250.1 GB) Buffer size : 7174 KB Standard : ATA/ATAPI-0 - SATA II Supported mode : UDMA Mode 6 (Ultra ATA/133) Current mode : UDMA Mode 5 (Ultra ATA/100) HD Tune: ExcelStor Technology J92 Benchmark Transfer Rate Minimum : 48.9 MB/sec Transfer Rate Maximum : 91.0 MB/sec Transfer Rate Average : 77.2 MB/sec Access Time : 18.9 ms Burst Rate : 180.8 MB/sec CPU Usage : 2.9% HD Tune: ExcelStor Technology J92 Error Scan (Quick Scan: on) Scanned data : 238378 MB Damaged Blocks : 0.0 % Elapsed Time : 0:47 HD Tune: ExcelStor Technology J92 Health ID Current Worst ThresholdData Status (01) Raw Read Error Rate 100 100 16 0 Ok (02) Throughput Performance 100 100 54 35 Ok (03) Spin Up Time 105 105 24 12648642 Ok (04) Start/Stop Count 100 100 0 1323 Ok (05) Reallocated Sector Count 100 100 5 1 Ok <= żółty wpis
A... Właśnie przy defragmentacji wpadłem na to, że coś z tym dyskiem nie tak (44GB danych na 150GB partycji - defragmentacja: 3.5h!!!)
Stwierdziłem, że dysk wymienię. Tak jak wspominałem wcześniej zależy mi na szybkim transferze danych i mam do wyboru 3 modele:
- Western Digital
- Seagate
lub
- Samsung
Co polecicie?
Posted 13 August 2010 - 15:59 (#25)
Hmmm. Nic tu chyba nie wskazuje na to, żeby z dyskiem działo się coś złego. Robiłeś defragmentację? Jeśli nie, to spróbuj. Czasami to nieźle poprawia szybkość odczytu/zapisu bo dysk nie musi latać po całej powierzchni w poszukiwaniu fragmentów plików
Chociaż... jeśli i tak postanowiłeś wymienić dysk na nowy, to szkoda zachodu:) Po reinstalce systemu na nowym dysku, temu zapuść formata i jeśli nie wyskoczą żadne błędy, to można na nim jeszcze trzymać jakieś mniej newralgiczne dane
Właśnie doczytałem, że już dysk przeszedł defragmentację.
Co do wyboru dysku - widzę, że cena wszystkich jest taka sama. Zerknąłbym na szybkość transferu w każdym z nich i wybrał ten, w którym byłby najwyższy.
Chociaż... jeśli i tak postanowiłeś wymienić dysk na nowy, to szkoda zachodu:) Po reinstalce systemu na nowym dysku, temu zapuść formata i jeśli nie wyskoczą żadne błędy, to można na nim jeszcze trzymać jakieś mniej newralgiczne dane
Właśnie doczytałem, że już dysk przeszedł defragmentację.
Co do wyboru dysku - widzę, że cena wszystkich jest taka sama. Zerknąłbym na szybkość transferu w każdym z nich i wybrał ten, w którym byłby najwyższy.
Posted 13 August 2010 - 16:29 (#26)
Prędzej tego ExcelStora przerobię na dysk zewnętrzny. 
Co do transferów... Na obecną chwilę, to chyba tylko Googlami się uratuję.
Poza tym patrzę na awaryjność tych trzech... Narazie WD ma najgorzej, z kolei Samsung najlepiej, tylko z tego, co widzę, to często trafiają się głośne egzemplarze... No i jestem w dołku... Seagate małe zaufanie, mało osób napisało na jego temat i ciężko o nim coś powiedzieć.
Co do transferów... Na obecną chwilę, to chyba tylko Googlami się uratuję.
Posted 13 August 2010 - 18:29 (#27)
Nie lotej, powoli
Czym robiłeś tą 3,5 godzinną defragmentację? Robiłeś test na "bad sectors" poprzez HD Tune?
Posted 14 August 2010 - 09:10 (#28)
To tak... Defragmentację robiłem Defragglerem, bo mam zaufanie do tego programu. Wcześniej tak długo nie defragmentował, ba, nawet dysk był bardziej zapełniony i trwało to krócej
Co do testów. Za nim tu wszedłem, odpaliłem kompa i HD Tunem zrobiłem Long test badsektorów. Efekt?
HDTune_Error_Scan_ExcelStor_Technology_J92.png (47.71K)
Number of downloads: 5
0.0% Damaged Blocks. Potem zrobiłem ponownego benchmarka tym samym programem, który wykazał:
HDTune_Benchmark_ExcelStor_Technology_J92.png (56.84K)
Number of downloads: 6
Potem pobrałem jeszcze HDTach i odpaliłem long bench (zgodność z WinXP). Pierwszy wynik wyglądał podobnie do HD Tune, a potem gdy odpaliłem Bench jeszcze raz:
bench_hdtach.jpg (165.67K)
Number of downloads: 4
Wygląda na to, że dysk ma zamiar jeszcze "pożyć"... Jednak przy skanie badsektorów było mocne spowolnienie na samym końcu dysku. To jest dość zastanawiające i nie wiem, czy dysk na czasie się nie "odezwie"... W każdym razie z kupnem jednak się wstrzymam.
P.S. Maciek, nie wiem, czy czytałeś poprzednie posty, ale ten raport parę postów wcześniej, nie wiem, czy widzisz, jest właśnie HD Tunem zrobiony. ;]
Co do testów. Za nim tu wszedłem, odpaliłem kompa i HD Tunem zrobiłem Long test badsektorów. Efekt?
HDTune_Error_Scan_ExcelStor_Technology_J92.png (47.71K)
Number of downloads: 5
0.0% Damaged Blocks. Potem zrobiłem ponownego benchmarka tym samym programem, który wykazał:
HDTune_Benchmark_ExcelStor_Technology_J92.png (56.84K)
Number of downloads: 6
Potem pobrałem jeszcze HDTach i odpaliłem long bench (zgodność z WinXP). Pierwszy wynik wyglądał podobnie do HD Tune, a potem gdy odpaliłem Bench jeszcze raz:
bench_hdtach.jpg (165.67K)
Number of downloads: 4
Wygląda na to, że dysk ma zamiar jeszcze "pożyć"... Jednak przy skanie badsektorów było mocne spowolnienie na samym końcu dysku. To jest dość zastanawiające i nie wiem, czy dysk na czasie się nie "odezwie"... W każdym razie z kupnem jednak się wstrzymam.
P.S. Maciek, nie wiem, czy czytałeś poprzednie posty, ale ten raport parę postów wcześniej, nie wiem, czy widzisz, jest właśnie HD Tunem zrobiony. ;]

Help

RSS Feed